Vegan Hoofdgerechten

  1. Veganistische Pad Thai:
  • 200 g rijstnoedels
  • 1 blok stevige tofu, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels pindaolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 wortel, geschild en in dunne reepjes gesneden
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 1/2 kopje taugé
  • Handvol gehakte pinda’s
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • Sap van 1 limoen
  • Chili vlokken naar smaak

Week de rijstnoedels in warm water volgens de instructies op de verpakking. Verhit de pindaolie in een pan en bak de tofu tot hij goudbruin is. Voeg de ui, knoflook, wortel en paprika toe en bak tot de groenten zacht zijn. Voeg de taugé en gehakte pinda’s toe en roer goed. Voeg de sojasaus, agavesiroop, rijstazijn, limoensap en chili vlokken toe en roer tot alles goed is gemengd. Voeg de gekookte rijstnoedels toe en roer tot de noedels zijn bedekt met de saus. Serveer warm.

  1. Veganistische Quinoa Burrito Bowl:
  • 1 kopje quinoa
  • 1 blikje zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 avocado, in blokjes gesneden
  • 1 tomaat, in blokjes gesneden
  • 1/2 kopje maïs
  • Handvol verse koriander, gehakt
  • Sap van 1 limoen
  • Zout en peper naar smaak

Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking. Verdeel de gekookte quinoa over vier kommen. Verdeel de zwarte bonen, paprika, avocado, tomaat en maïs over de kommen. Bestrooi met gehakte koriander en besprenkel met limoensap. Breng op smaak met zout en peper. Serveer warm.

  1. Veganistische Spinazie-Artisjok Pasta:
  • 300 g volkoren penne pasta
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 blikje artisjokharten, uitgelekt en gehakt
  • 2 kopjes verse spinazie
  • 1 kopje veganistische roomkaas
  • 1/2 kopje plantaardige melk
  • 1/4 kopje gehakte verse peterselie
  • Zout en peper naar smaak

Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook en ui tot ze zacht zijn. Voeg de gehakte artisjokh

     4. Veganistische Geroosterde Bloemkool Steaks:

  • 1 grote bloemkool
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels veganistische boter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de bloemkool in plakken van ongeveer 1/2 inch dik. Leg de plakken op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Meng het paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper en strooi het mengsel over de bloemkool. Rooster de bloemkool 20-25 minuten in de oven, of tot de bloemkool gaar is en de randen beginnen te kleuren. Smelt de veganistische boter en voeg het citroensap toe. Besprenkel de botersaus over de geroosterde bloemkool en bestrooi met gehakte peterselie.

    5. Veganistische Gegrilde Portobello Steaks:

  • 4 grote portobello-paddenstoelen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • Handvol verse peterselie, gehakt
  • Zout en peper naar smaak

Verwarm een grillpan op middelhoog vuur. Verwijder de stelen van de portobello-paddenstoelen en veeg ze schoon met een vochtige doek. Meng in een kom de olijfolie, knoflook en balsamicoazijn. Bestrijk de paddenstoelen met het mengsel en leg ze op de grillpan. Grill de paddenstoelen aan elke kant tot ze zacht en goudbruin zijn, ongeveer 5-7 minuten per kant. Garneer de paddenstoelen met gehakte peterselie, zout en peper.

     6. Veganistische Linzenstoofpot:

  • 1 kopje groene linzen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 wortels, in blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 kopjes groentebouillon
  • Handvol verse peterselie, gehakt
  • Zout en peper naar smaak

Verhit een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze geurig zijn. Voeg de wortels en bleekselderij toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de linzen, tomatenblokjes en groentebouillon toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten sudderen tot de linzen zacht zijn en de stoofpot dikker is geworden. Garneer de stoofpot met gehakte peterselie, zout en peper.

     7. Veganistische Curry:

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels currypasta
  • 1 blikje kokosmelk
  • 2 kopjes groenten (bijv. bloemkool, wortel, zoete aardappel, courgette)
  • 1 blikje kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander en naanbrood om te serveren

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en voeg de ui en knoflook toe. Bak tot ze zacht zijn. Voeg de currypasta toe en roer goed. Voeg de kokosmelk, groenten en kikkererwten toe en roer goed. Breng op smaak met zout en peper en laat het geheel sudderen tot de groenten zacht zijn. Serveer de curry met verse koriander en naanbrood.

     8. Veganistische Lasagne:

  • 8-10 lasagnebladen
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 kopjes tomatensaus
  • 2 kopjes spinazie
  • 1 kopje champignons, in plakjes gesneden
  • 1/4 kopje pijnboompitten
  • Zout en peper naar smaak
  • Vegan kaas om te serveren

Kook de lasagnebladen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en voeg de ui en knoflook toe. Bak tot ze zacht zijn. Voeg de tomatens

     9. Veganistische Groene Curry:

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 2 eetlepels groene currypasta
  • 1 blikje kokosmelk
  • 2 kopjes groenten (bijv. bloemkool, wortel, paprika, courgette)
  • 1/2 kopje groene erwten
  • 1/4 kopje verse basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • Jasmin rijst om te serveren

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en voeg de currypasta toe. Roerbak de currypasta tot deze begint te geuren. Voeg de kokosmelk, groenten en groene erwten toe en laat het geheel sudderen tot de groenten zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de groene curry met jasmin rijst en verse basilicum.

    10. Veganistische Tom Yum Soep:

  • 4 kopjes plantaardige bouillon
  • 2 citroengrasstengels, in stukjes gesneden
  • 3 kaffir limoenblaadjes
  • 1/2 kopje champignons, in plakjes gesneden
  • 1/2 kopje cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1/4 kopje lente-ui, in dunne plakjes gesneden
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • Verse koriander om te serveren

Verhit de bouillon in een pan op middelhoog vuur en voeg de citroengrasstengels en kaffir limoenblaadjes toe. Laat het geheel sudderen gedurende 10 minuten. Voeg de champignons, cherrytomaatjes.

     11. Vegan Chow Mein:

  • 200 g Chow Mein noedels
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 ui, in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1 wortel, in dunne reepjes gesneden
  • 2 lente-uitjes, in reepjes gesneden
  • 1/4 kopje sojasaus
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 1/4 kopje water
  • 1/4 kopje pinda’s, gehakt

Kook de Chow Mein noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een wokpan op middelhoog vuur en voeg de ui en knoflook toe. Bak tot ze zacht zijn. Voeg de paprika, wortel en lente-uitjes toe en roerbak tot de groenten zacht zijn. Voeg de gekookte noedels, sojasaus, hoisinsaus en water toe en roerbak nog eens 2-3 minuten. Bestrooi met gehakte pinda’s voor het serveren.

     12. Vegan Kung Pao Tofu:

  • 1 blok stevige tofu, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1/2 kopje pinda’s
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/4 kopje verse koriander

Verhit de olie in een wokpan op middelhoog vuur en voeg de knoflook en tofu toe. Bak tot de tofu goudbruin is. Voeg de paprika en pinda’s toe en roerbak nog eens 2-3 minuten. Voeg de sojasaus, hoisinsaus, rijstazijn, agavesiroop en chilipoeder toe en roerbak nog eens 1-2 minuten. Serveer de Kung Pao tofu met verse koriander.

    13. Veganistische won ton soep:

  • 4 kopjes groentebouillon
  • 1 stuk gember, geschild en in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 pakje won ton vellen
  • 1 kopje paksoi, in reepjes gesneden
  • 1/4 kopje lente-uitjes, fijngesneden
  • 1/4 kopje verse koriander
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn

Breng de groentebouillon aan de kook in een pan op middelhoog vuur en voeg het gember en knoflook toe. Laat het geheel sudderen tot de smaken goed zijn opgenomen. Voeg de won ton vellen.

     14. Veganistische Chana Masala:

  • 1 blikje kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden
  • 1 theelepel garam masala
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Verse koriander om te serveren

Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de ui, knoflook en chilipeper toe. Bak tot ze zacht zijn. Voeg de garam masala, komijnzaad, kurkuma en zout toe en roer goed. Voeg de kikkererwten en tomatenblokjes toe en roer goed. Laat sudderen tot de saus is ingedikt. Serveer de Chana Masala met verse koriander.

    15. Veganistische Dahl:

  • 1 kopje rode linzen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 inch gember, geschild en fijngesneden
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 kopjes groentebouillon
  • Verse koriander om te serveren

Spoel de rode linzen af en laat ze uitlekken. Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de ui, knoflook en gember toe. Bak tot ze zacht zijn. Voeg de komijnzaad, kurkuma en zout toe en roer goed. Voeg de groentebouillon en linzen toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de linzen zacht zijn en de saus is ingedikt. Serveer de Dahl met verse koriander.

    16. Veganistische Saag Paneer:

  • 1 blok stevige tofu, in blokjes gesneden
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 inch gember, geschild en fijngesneden
  • 1 theelepel garam masala
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 kopje kokosmelk
  • 2 kopjes spinazie
  • Verse koriander om te serveren

Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de komijnzaad toe. Bak tot het begint te geuren. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de garam masala, kurkuma en zout toe en roer goed. Voeg de tofu toe en bak tot de tofu goudbruin is. Voeg de kokosmelk en spinazie toe en roer goed. Laat sudderen tot de saus is ingedikt

    17. Veganistische aardappelpannenkoeken:

  • 4 grote aardappelen, geschild en geraspt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1/4 kopje bloem
  • 1/4 kopje maïszetmeel
  • 1/4 kopje water
  • Zout en peper naar smaak
  • Plantaardige olie om te bakken

Meng de geraspte aardappelen, ui, bloem, maïszetmeel, water, zout en peper in een kom. Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep 2 eetlepels van het aardappelmengsel in de pan en druk het plat met een spatel. Bak de pannenkoeken aan beide kanten goudbruin en knapperig. Herhaal tot al het mengsel op is. Serveer de aardappelpannenkoeken met appelmoes en/of veganistische zure room.

     18. Veganistische schnitzel:

  • 4 seitan schnitzels (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • 1/4 kopje bloem
  • 1/4 kopje maïszetmeel
  • 1/4 kopje water
  • 1 kopje paneermeel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • Plantaardige olie om te bakken

Meng de bloem, maïszetmeel en water in een kom. Meng het paneermeel, paprikapoeder en zout in een andere kom. Dompel elke seitan schnitzel in het bloemmengsel, schud het teveel eraf, dompel het vervolgens in het paneermeelmengsel en bedek het volledig met paneermeel. Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de schnitzels aan beide kanten goudbruin en knapperig. Serveer de schnitzels met citroen en/of veganistische aardappelsalade.

    19. Veganistische bierkaasfondue:

  • 1 kopje plantaardige kaas (bijv. cheddar, mozzarella, gouda)
  • 1/4 kopje plantaardige boter
  • 1/4 kopje bloem
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 kopje bier
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel Worcestershire-saus
  • Peper naar smaak

Verhit de plantaardige kaas en boter in een pan op middelhoog vuur tot de kaas is gesmolten. Voeg de bloem en knoflook toe en roer goed. Voeg geleidelijk het bier toe en blijf roeren tot het mengsel glad en dik is. Voeg de mosterd, Worcestershire-saus en peper toe en roer goed. Serveer de bierkaasfondue met gekookte aardappelen, stukjes brood, augurken, uien en/of veganistische worstjes.

    20. Veganistische stoofvlees:

  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • 1/2 kopje donker bier
  • 1 kopje plantaardige bouillon
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • Plantaardige olie om te bakken
  • Zout en peper naar smaak
  • Je kunt hiervoor ook veganistische vleesvervangers gebruiken

Verhit een beetje olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de bloem toe en roer goed. Voeg het bier en de bouillon toe en roer tot het mengsel glad is. Voeg de mosterd, agavesiroop, sojasaus, tijm en laurierblaadjes toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat het sudderen tot de saus is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper. Serveer het stoofvlees met frietjes of brood.

     21. Veganistische wafels:

  • 1 1/2 kopje bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1/4 kopje suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 1/4 kopjes plantaardige melk
  • 1/4 kopje plantaardige olie
  • 1 theelepel vanille-extract

Meng de bloem, bakpoeder, suiker en zout in een kom. Voeg de plantaardige melk, olie en vanille-extract toe en roer tot het mengsel glad is. Verhit een wafelijzer op middelhoog vuur. Schep het wafelbeslag in het wafelijzer en bak tot de wafels goudbruin en knapperig zijn. Serveer de wafels met veganistische slagroom en fruit.

    22. Veganistische uiensoep:

  • 2 grote uien, in dunne ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • 4 kopjes plantaardige bouillon
  • 1/2 kopje rode wijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • Plantaardige boter of olie om te bakken
  • Zout en peper naar smaak
  • Stokbrood
  • Veganistische kaas

Verhit een beetje boter of olie in een pan op middelhoog vuur en bak de uien en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de bloem toe en roer goed. Voeg de bouillon, wijn, tijm en laurierblaadjes toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat sudderen tot de uien zacht zijn en de soep is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper. Snijd het stokbrood in plakjes en rooster het in de oven tot het knapperig is. Schep de uiensoep in ovenbestendige kommen, leg het geroosterde stokbrood erop en bedek het met veganistische kaas. Zet de kommen onder de grill in de oven tot de kaas is gesmolten en goudbruin is.

    23. Veganistische Ratatouille:

  • 1 aubergine, in blokjes gesneden
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
  • 1 ui, in dunne ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper naar smaak

Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de aubergine, courgette en paprika toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenblokjes, tijm, zout en peper toe en roer goed. Laat sudderen tot de groenten gaar zijn en de saus is ingedikt. Serveer de ratatouille warm met brood, rijst of pasta

    24. Veganistische paella:

  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
  • 1 tomaat, in blokjes gesneden
  • 1 kopje arboriorijst
  • 2 kopjes plantaardige bouillon
  • 1/2 theelepel saffraandraadjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 kopje doperwten (vers of bevroren)
  • Zout en peper naar smaak
  • Plantaardige olie om te bakken

Verhit een beetje olie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de paprika’s, tomaat, rijst, bouillon, saffraan, paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat sudderen tot de rijst gaar is en de vloeistof is opgenomen. Voeg de doperwten toe en warm nog even door. Serveer de paella warm met citroenpartjes.

    25. Veganistische gazpacho:

  • 1 kg rijpe tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 komkommer, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • Zout en peper naar smaak
  • Water (indien nodig)

Doe de tomaten, komkommer, paprika, ui, knoflook, olijfolie en sherryazijn in een blender en pureer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en peper. Voeg water toe als de gazpacho te dik is. Koel de gazpacho minstens 1 uur in de koelkast. Serveer de gazpacho koud met croutons en/of veganistische zure room.

    26. Veganistische tortilla Española:

  • 3 grote aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 6 eetlepels kikkererwtenmeel
  • 1/2 kopje water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de aardappelplakjes tot ze zacht zijn. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. Meng het kikkererwtenmeel, water, zout en peper in een kom en voeg het mengsel toe aan de pan. Bak de tortilla

     27. Veganistische pasta alla norma:

  • 1 aubergine, in blokjes gesneden
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/4 kopje verse basilicum, fijngehakt
  • 1/4 kopje plantaardige olie
  • Zout en peper naar smaak
  • Pasta naar keuze

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de aubergine tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenblokjes, basilicum, zout en peper toe en roer goed. Laat sudderen tot de saus is ingedikt. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de pasta met de saus en garneer met extra basilicum.

    28. Veganistische lasagne:

  • 1 doos lasagnebladen
  • 2 kopjes tomatensaus
  • 1 courgette, in dunne plakjes gesneden
  • 1 aubergine, in dunne plakjes gesneden
  • 1 rode paprika, in dunne plakjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 kopjes veganistische kaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de courgette, aubergine en paprika toe en bak tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een laagje tomatensaus op de bodem van een ovenschaal en bedek met lasagnebladen. Leg een laagje groenten op de lasagnebladen en strooi er een laagje veganistische kaas over. Herhaal de lagen totdat alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje veganistische kaas. Bak de lasagne 30-40 minuten in de oven, of tot de kaas is gesmolten en goudbruin is.

    29. Veganistische pizza margherita:

  • 1 pizzabodem
  • 1/2 kopje tomatensaus
  • 1 kopje veganistische mozzarella
  • Verse basilicum
  • Plantaardige olie

Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de pizzabodem met tomatensaus. Strooi de veganistische mozzarella over de saus. Bak de pizza 10-12 minuten in de oven, of tot de korst knapperig is en de kaas is gesmolten. Garneer de pizza met verse basilicum en een scheutje plantaardige olie.

    30. Veganistische feijoada:

  • 1 blik zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blik linzen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 groene paprika, in blokjes gesneden
  • 1/2 kopje plantaardige bouillon
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/4 theelepel komijnpoeder
  • 1 laurierblad
  • Plantaardige olie om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Verhit een beetje olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de paprika toe en bak tot ze zacht is. Voeg de bonen, linzen, bouillon, tomatenpuree, paprikapoeder, komijnpoeder en laurierblad toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat sudderen tot de bonen en linzen zacht zijn en de saus is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de feijoada warm met rijst en veganistische chorizo of veganistische spekjes.

    31. Veganistische bacalhau à bras:

  • 1 pakje veganistische vis (zoals veganistische kabeljauw of veganistische tonijn), in stukjes gesneden
  • 2 aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 1 kopje plantaardige bouillon
  • 1/4 kopje zwarte olijven
  • 1/4 kopje verse peterselie, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de aardappelen toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de veganistische vis en bouillon toe en laat sudderen tot de vloeistof is opgenomen. Voeg de olijven, peterselie, zout en peper toe en roer goed. Serveer de bacalhau à bras warm met brood en een salade.

    32. Veganistische Bacalhau à Brás:

  • 1 blikje jackfruit, in stukjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 aardappelen, geschild en in dunne reepjes gesneden
  • 1/2 kopje zwarte olijven, ontpit
  • 1/4 kopje kappertjes
  • 1/4 kopje plantaardige melk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Plantaardige olie om te bakken
  • Verse peterselie

Verhit een beetje olie in een pan op middelhoog vuur en bak de jackfruit tot het zacht is. Verhit een andere pan met plantaardige olie en bak de aardappelreepjes tot ze goudbruin zijn. Verwijder de aardappelen uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de ui en knoflook in dezelfde pan tot ze zacht zijn. Voeg de jackfruit, aardappelen, olijven, kappertjes, melk, zout en peper toe en roer goed. Laat sudderen tot de melk is opgenomen en de saus is ingedikt. Garneer met verse peterselie.

    33. Veganistische Pastéis de Nata:

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1/4 kopje suiker
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 kopje plantaardige melk
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • Poedersuiker

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een muffinvorm met bladerdeeg en zet apart. Meng de suiker en maïzena in een pan. Voeg langzaam de plantaardige melk toe en blijf roeren tot er een glad mengsel ontstaat.

    34. Veganistische baba ghanoush:

  • 2 aubergines
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/4 kopje tahini
  • 1/4 kopje citroensap
  • 1/4 kopje olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 200°C. Prik de aubergines in met een vork en leg ze op een bakplaat. Rooster de aubergines 30-40 minuten in de oven, of tot ze zacht zijn. Laat afkoelen. Schil de aubergines en pureer het vruchtvlees in een keukenmachine. Voeg de knoflook, tahini, citroensap, olijfolie, zout en peper toe en pureer nogmaals tot een glad mengsel. Breng op smaak met extra zout en peper indien nodig. Serveer de baba ghanoush koud met pitabroodjes.

    35. Veganistische tabouleh:

  • 1 kopje bulgur
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 1/4 kopje citroensap
  • 1 komkommer, in blokjes gesneden
  • 3 tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1/4 kopje verse peterselie, fijngehakt
  • 1/4 kopje verse munt, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen. Meng de bulgur, olijfolie, citroensap, komkommer, tomaten, ui, peterselie, munt, zout en peper in een kom. Roer goed. Serveer de tabouleh koud.

    36. Veganistische Jollof Rice:

  • 2 kopjes langkorrelige rijst
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
  • 1 blikje kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1/4 kopje plantaardige olie
  • Zout en peper naar smaak

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de paprika’s, tomatenpuree, komijn, paprikapoeder, zout en peper toe en bak tot alles goed gemengd is. Voeg de rijst en bonen toe en roer goed. Voeg 4 kopjes water toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager, dek af en laat sudderen tot de rijst gaar is en het water is opgenomen.

     36. Veganistische Bobotie:

  • 2 kopjes gekookte linzen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 wortels, fijngesneden
  • 1 rode paprika, fijngesneden
  • 1/4 kopje rozijnen
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1/4 kopje amandelen, fijngehakt
  • 1/4 kopje plantaardige melk
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de wortels, paprika, rozijnen, kerriepoeder, gemberpoeder, zout en peper toe en bak tot alles zacht is. Meng de gekookte linzen erdoorheen en schep het mengsel in een ovenschaal. Meng de amandelen en plantaardige melk in een aparte kom en schenk het over het linzenmengsel. Bak 30-40 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin is.

    37. Veganistische Peanut stew:

  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1/2 kopje pindakaas
  • 4 kopjes groentebouillon
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Plantaardige olie

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de zoete aardappelen, tomatenblokjes, pindakaas, groentebouillon, komijnpoeder, chilipoeder, zout en peper toe en roer goed. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Laat sudderen tot het gaar is.

    38. Veganistische Chakalaka:

  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 wortel, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 blikje kidneybonen, uitgelekt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • Zout en peper naar smaak
  • Plantaardige olie om te bakken

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de wortel, paprika’s, tomatenblokjes, bonen, paprikapoeder, komijn, cayennepeper, zout en peper toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat sudderen tot de groenten gaar zijn en de saus is ingedikt. Serveer de chakalaka warm met rijst, maïspap of naanbrood.

    39. Veganistische Roti:

  • 2 kopjes bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 3/4 kopje water
  • Plantaardige olie om te bakken

Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom. Voeg langzaam het water toe en kneed tot een glad deeg. Verdeel het deeg in 6 ballen en rol elke bal uit tot een ronde roti. Verhit een beetje olie in een pan op middelhoog vuur en bak de roti aan beide kanten tot ze goudbruin en gaar zijn.

    40. Veganistische Pom:

  • 1 blikje jonge jackfruit, uitgelekt
  • 2 kopjes pomtajer (taro), geraspt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/4 kopje bruine suiker
  • 1/4 kopje azijn
  • 1/4 kopje sinaasappelsap
  • 1/4 kopje plantaardige bouillon
  • 1/4 kopje olie
  • Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 180°C. Pureer de jackfruit in een blender of keukenmachine tot het fijn is. Meng de jackfruit met de pomtajer, ui, knoflook, suiker, azijn, sinaasappelsap, bouillon, olie, zout en peper in een grote kom. Doe het mengsel in een ovenschaal en bak 45-60 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.

    41. Veganistische Saoto Soep:

  • 1 liter plantaardige bouillon
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 blikje gekookte linzen
  • 1 blikje jonge jackfruit, uitgelekt
  • 1/2 kopje taugé
  • 1/2 kopje rijstvermicelli
  • Plantaardige olie om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de knoflook en ui tot ze zacht zijn. Voeg de kurkuma, komijn en sambal oelek toe en bak nog een minuut. Voeg de bouillon, citroengras, linzen en jackfruit toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat sudderen tot de jackfruit zacht is en de smaken zijn opgenomen. Voeg de taugé en rijstvermicelli toe en laat nog 2-3 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper en serveer warm.

    42. Veganistische Gado Gado:

  • 1 blok tofu, in blokjes gesneden
  • 1/2 kool, fijngesneden
  • 1 komkommer, in plakjes gesneden
  • 2 aardappelen, in blokjes gesneden
  • 2 eieren, hardgekookt en in blokjes gesneden
  • 1/4 kopje pindakaas
  • 1/4 kopje kokosmelk
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • Sambal oelek naar smaak
  • Plantaardige olie om te bakken

Kook de aardappelen gaar en stoom de tofu. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de kool tot ze zacht is. Meng de pindakaas, kokosmelk, sojasaus, palmsuiker, knoflook en sambal oelek in een kom. Voeg wat water toe om het mengsel te verdunnen. Leg de gekookte aardappelen, gestoomde tofu, gebakken kool, komkommer en eieren op een bord en schenk de pindasaus over de top.

     43. Veganistische Sate:

  • 1 blok tempeh, in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/4 kopje sojasaus
  • 1/4 kopje kokosmelk
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • Sambal oelek naar smaak
  • Houten satéprikkers

Week de satéprikkers in water. Meng de ui, knoflook, sojasaus, kokosmelk, palmsuiker, koriander, komijn en sambal oelek in een kom. Voeg de tempeh toe en roer om te coaten. Rijg de tempeh aan de satéprikkers. Verhit een grillpan of grill op middelhoog vuur en bak de saté tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer met pindasaus en rijst.

    44. Veganistische Nasi Goreng:

  • 2 kopjes gekookte rijst
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/2 kopje sperziebonen, in stukjes gesneden
  • 1/2 kopje doperwten
  • 1/2 kopje wortel, in blokjes gesneden
  • 1/2 blok tofu, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel kokosolie

Verhit de kokosolie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de sperziebonen, doperwten, wortel, tofu, sojasaus en sambal oelek toe en bak nog 5-7 minuten tot de groenten gaar zijn. Voeg de gekookte rijst toe en roerbak nog 3-5 minuten tot alles goed gemengd en warm is. Serveer warm.

    45. Veganistische Miso Soep:

  • 1 liter water
  • 3 eetlepels miso pasta
  • 1 blokje tofu, in blokjes gesneden
  • 1/2 kopje wakame zeewier
  • 1 bosui, fijngesneden

Breng het water aan de kook in een pan en voeg de miso pasta toe. Roer tot de pasta volledig is opgelost. Voeg de tofu en wakame toe en laat sudderen tot de tofu zacht is. Garneer met fijngesneden bosui en serveer warm.

    46. Veganistische Okonomiyaki:

  • 2 kopjes bloem
  • 2 kopjes geraspte kool
  • 1/2 kopje geraspte wortel
  • 1/4 kopje gehakte lente-ui
  • 1/4 kopje sojasaus
  • 1 eetlepel mirin
  • 1/2 kopje water
  • Plantaardige olie om te bakken
  • Veganistische mayonaise en okonomiyaki saus om te serveren

Meng de bloem, kool, wortel en lente-ui in een kom. Voeg de sojasaus, mirin en water toe en meng goed. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en schep het mengsel in de pan. Bak aan beide kanten tot ze goudbruin en gaar zijn. Serveer met veganistische mayonaise en okonomiyaki saus.

     47. Veganistische Agedashi Tofu:

  • 1 blok tofu
  • 1/4 kopje maïzena
  • Plantaardige olie om te bakken
  • 1 bosui, fijngesneden
  • Dashi saus:
  • 1 kopje plantaardige bouillon
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel sake
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden

Snijd de tofu in blokjes en bedek met maïzena. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de tofu tot ze goudbruin en krokant zijn. Verwijder de tofu uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Meng alle dashi sausingrediënten in een kleine pan en verwarm op middelhoog vuur. Leg de tofu in een schaal en giet de dashi saus over de tofu. Garneer met fijngesneden bosui en serveer.

     48. Veganistische Stamppot:

  • 4 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1/2 kopje plantaardige melk
  • 1 eetlepel plantaardige boter
  • 1/2 kopje gesneden prei
  • 1/2 kopje gesneden wortel
  • 1/2 kopje gesneden ui
  • Zout en peper naar smaak

Kook de aardappelen in een pan met gezouten water tot ze gaar zijn. Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur en bak de prei, wortel en ui tot ze zacht zijn. Giet de aardappelen af en voeg de plantaardige melk toe. Stamp de aardappelen tot puree en meng de gebakken groenten erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper en serveer warm.

    49. Veganistische Erwtensoep:

  • 2 kopjes groene erwten, gedroogd
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/2 kopje wortel, in blokjes gesneden
  • 1/2 kopje knolselderij, in blokjes gesneden
  • 1/2 kopje aardappel, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel plantaardige boter
  • 1 liter groentebouillon
  • 1/4 kopje gehakte peterselie
  • Zout en peper naar smaak

Week de erwten een nacht in water. Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de wortel, knolselderij en aardappel toe en bak nog 5-7 minuten. Voeg de geweekte erwten en bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat sudderen tot de erwten zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper en serveer met gehakte peterselie.

     50. Veganistische Kroketten:

  • 2 kopjes gekookte aardappelen, gepureerd
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/2 kopje bloem
  • 1/2 kopje plantaardige melk
  • 1/2 kopje paneermeel
  • Plantaardige olie om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de gepureerde aardappelen toe en meng goed. Laat afkoelen. Vorm het aardappelmengsel in kroketten en rol ze in bloem, plantaardige melk en paneermeel. Verhit de olie opnieuw en bak de kroketten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer warm.

     51. Veganistische stamppot boerenkool:

  • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 bos boerenkool, gewassen en in stukjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Plantaardige melk
  • Plantaardige boter
  • Zout en peper naar smaak

Kook de aardappelen in een grote pan met water tot ze zacht zijn. Bak de ui en knoflook in een pan tot ze zacht zijn. Voeg de boerenkool toe en bak nog 5-7 minuten tot de boerenkool zacht is. Giet de aardappelen af en voeg plantaardige melk en boter toe. Stamp de aardappelen en voeg de boerenkool toe. Meng goed en breng op smaak met zout en peper. Serveer warm.

    52. Veganistische stroopwafels:

  • 2 kopjes bloem
  • 1/2 kopje plantaardige boter
  • 1/4 kopje bruine suiker
  • 1/4 kopje ahornsiroop
  • 1/4 kopje plantaardige melk
  • 1 theelepel kaneel
  • Stroop:
  • 1/2 kopje ahornsiroop
  • 1/2 kopje bruine suiker
  • 1/2 kopje plantaardige boter

Meng de bloem, boter, bruine suiker, ahornsiroop, plantaardige melk en kaneel in een grote kom tot een deeg ontstaat. Rol het deeg uit tot een dunne plak en snijd in kleine rondjes. Bak de rondjes in een wafelijzer tot ze goudbruin zijn. Meng de ahornsiroop, bruine suiker en plantaardige boter in een pan en verwarm op laag vuur. Giet de stroop over de helft van de stroopwafels en leg de andere helft er bove

    53. Veganistische Shepherd’s Pie:

  • 4 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 wortels, in blokjes gesneden
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 kopje champignons, in plakjes gesneden
  • 1 blikje groene linzen, uitgelekt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • Zout en peper naar smaak

Kook de aardappelen in een pan met water tot ze zacht zijn. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui, wortels, bleekselderij en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de champignons toe en bak nog 5-7 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de groene linzen, tomatenblokjes, tijm en rozemarijn toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de saus dikker wordt. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Breng op smaak met zout en peper. Leg het linzenmengsel op de bodem van een ovenschaal en bedek met de gestampte aardappelen. Bak in de oven op 180 graden Celsius gedurende 20-25 minuten.

       54. Michelin ster recept Pompoensoep met paddenstoelen van restaurant Pure C in Cadzand, Nederland:

  • 1 kleine pompoen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 4 kopjes paddenstoelenbouillon
  • 1/4 kopje plantaardige room
  • Zout en peper naar smaak
  • Geroosterde paddenstoelen voor garnering

Snijd de pompoen in stukjes en verwijder de zaden en draderige binnenkant. Bak de ui en knoflook in een pan tot ze zacht zijn. Voeg de pompoen toe en bak tot ze lichtbruin zijn. Voeg de paddenstoelenbouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de pompoen zacht is. Mix het geheel met een blender of staafmixer tot het glad is. Roer de plantaardige room erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Serveer met geroosterde paddenstoelen als garnering.

     55. Michelin ster recept Tofu met zwarte knoflook van restaurant Sühring in Bangkok, Thailand:

  • 1 blok tofu, in blokjes gesneden
  • 4 teentjes zwarte knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • Geroosterde sesamzaadjes voor garnering

Meng de zwarte knoflook, sojasaus, ahornsiroop en sesamolie in een kom. Verhit de plantaardige olie in een pan op middelhoog vuur en bak de tofu tot deze goudbruin is. Voeg het zwarte knoflookmengsel toe en bak nog 2-3 minuten tot de tofu is bedekt met de saus. Serveer met geroosterde sesamzaadjes als garnering.

 

    56. Veganistische quesadilla’s:

  • 4 bloemtortilla’s
  • 1 kopje veganistische kaas, geraspt
  • 1 blikje zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1/2 kopje maïs
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1/2 ui, fijngesneden
  • Plantaardige olie
  • Zout en peper naar smaak

Verhit de plantaardige olie in een pan op middelhoog vuur en bak de paprika en ui tot ze zacht zijn. Voeg de zwarte bonen en maïs toe en bak nog 5 minuten tot ze warm zijn. Verwarm een andere pan op middelhoog vuur en leg een tortilla in de pan. Bestrooi met geraspte kaas en verdeel het bonenmengsel over de helft van de tortilla. Vouw de tortilla dubbel en bak tot de kaas gesmolten is. Herhaal met de overgebleven tortilla’s. Serveer warm.

     57. Veganistische nacho’s:

  • 1 zakje tortillachips
  • 1 kopje veganistische kaas, geraspt
  • 1 blikje zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1/2 kopje maïs
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1/2 ui, fijngesneden
  • 1 avocado, in blokjes gesneden
  • Plantaardige yoghurt
  • Verse koriander

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg de tortillachips op een bakplaat en bestrooi met geraspte kaas. Verdeel het bonenmengsel, maïs, paprika en ui over de chips. Bak 10-15 minuten tot de kaas gesmolten is. Haal uit de oven en voeg de avocado toe. Serveer met plantaardige yoghurt en verse koriander.

    58. Veganistische enchilada’s:

  • 8 maïstortilla’s
  • 1 blikje zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1/2 kopje maïs
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1/2 ui, fijngesneden
  • 1 blikje tomatensaus
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de paprika en ui tot ze zacht zijn. Voeg de zwarte bonen en maïs toe en bak nog 5 minuten tot ze warm zijn. Meng de tomatensaus met de komijnpoeder, chilipoeder, knoflookpoeder, zout en peper. Leg een tortilla op een werkoppervlak en verdeel het bonenmengsel over de helft van de tortilla. Rol de tortilla op en