Vegans hapjes / snacks & sauzen

  1. Vegan gevulde champignons
  • 12 grote champignons
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/4 kopje peterselie, fijngehakt
  • 1/4 kopje broodkruimels
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie

Verwarm de oven voor op 180°C. Verwijder de stelen van de champignons en hak ze fijn. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de gehakte champignonstelen toe en bak tot ze zacht zijn. Meng de peterselie en broodkruimels erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Vul de champignonhoedjes met het champignonmengsel. Bak de gevulde champignons gedurende 20-25 minuten, of tot ze zacht zijn.

  1. Vegan bruschetta met tomaat en basilicum
  • 4 plakjes stokbrood
  • 1 tomaat, in kleine blokjes gesneden
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/4 kopje basilicum, fijngehakt
  • zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de plakjes stokbrood met olijfolie en bak gedurende 5-7 minuten in de oven, of tot ze knapperig zijn. Meng de tomaat, balsamicoazijn, olijfolie, knoflook en basilicum in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Schep het tomatenmengsel op de stokbroodplakjes en serveer.

  1. Vegan bladerdeeghapjes met spinazie en vegan kaas
  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
  • 200 g spinazie, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 g vegan kaas, geraspt
  • zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 180°C. Ontdooi het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de spinazie toe en bak tot deze geslonken is. Laat het spinaziemengsel afkoelen en voeg dan de geraspte vegan kaas toe. Meng goed en breng op smaak met zout en peper. Rol het bladerdeeg uit en snijd in vierkantjes. Schep een lepel van het spinaziemengsel op elk stukje bladerdeeg. Vouw de hoeken van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk lichtjes aan. Bak de bladerdeeghapjes gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Serveer warm.

     4. Vegan nacho’s met guacamole en salsa

  • 1 zakje tortillachips
  • 2 avocado’s, gepureerd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/2 ui, fijngehakt
  • sap van 1/2 limoen
  • zout en peper naar smaak
  • 1/2 kopje salsa (kant-en-klaar of zelfgemaakt)

Meng de gepureerde avocado, knoflook, ui, limoensap, zout en peper in een kom tot een guacamole. Leg de tortillachips op een bakplaat en verdeel de guacamole eroverheen. Schep de salsa er overheen en serveer.

     5. Vegan groentensticks met hummus

  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1 gele paprika, in reepjes gesneden
  • 1 komkommer, in reepjes gesneden
  • 1 wortel, in reepjes gesneden
  • 1/2 kopje hummus (kant-en-klaar of zelfgemaakt)

Schik de paprika, komkommer en wortel op een schaal. Serveer de hummus erbij als dip.

     
     6. Vegan springrolls met pindasaus

  • 8 rijstvellen
  • 1/2 kopje wortel, in reepjes gesneden
  • 1/2 kopje komkommer, in reepjes gesneden
  • 1/2 kopje paprika, in reepjes gesneden
  • 1/2 kopje rijstnoedels, gekookt en afgekoeld
  • 1/4 kopje muntblaadjes
  • 1/4 kopje korianderblaadjes
  • 1/4 kopje pindakaas
  • 2 el sojasaus
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 el limoensap
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • water

Vul een grote kom met warm water. Dompel een rijstvel in het water en laat het weken tot het zacht is. Leg het rijstvel op een bord en leg wat wortel, komkommer, paprika, rijstnoedels, munt en koriander erop. Rol het rijstvel strak op en leg opzij. Herhaal dit met de overige rijstvellen en groenten. Meng de pindakaas, sojasaus, ahornsiroop, limoensap en knoflook in een kom. Voeg water toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Serveer de springrolls met de pindasaus.

     

     7. Geroosterde kikkererwten

  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/4 tl cayennepeper

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de kikkererwten, olijfolie, zout, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en cayennepeper in een kom. Roer goed tot de kikkererwten volledig bedekt zijn. Verspreid de kikkererwten op een bakplaat en bak ze gedurende 20-25 minuten, of tot ze knapperig zijn.

     
     8. Vegan hummus

  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el tahin
  • 2 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • zout en peper naar smaak
  • water

Doe de kikkererwten, knoflook, tahin, olijfolie, citroensap, zout en peper in een blender of keukenmachine. Mix tot het mengsel glad is. Voeg water toe om de hummus de gewenste consistentie te geven. Serveer met stukjes groenten, crackers of brood.

     
     9. Vegan bladerdeeghapjes met tomaten en olijven

  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
  • 1/2 kopje tomaten, in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 kopje olijven, fijngehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het bladerdeeg uit en snijd in vierkantjes. Meng de tomaten, olijven, olijfolie, knoflook, zout en peper in een kom. Schep een lepel van het tomaten-olijvenmengsel op elk stukje bladerdeeg. Vouw de hoeken van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk lichtjes aan. Bak de bladerdeeghapjes gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Serveer warm.

     10. Vegan tzatziki dip

  • 1 kopje vegan yoghurt
  • 1/2 kopje geraspte komkommer
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 el fijngehakte verse dille
  • zout en peper naar smaak

Meng de yoghurt, geraspte komkommer, knoflook, olijfolie, citroensap en dille in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met groenten, crackers of brood.

     

     11. Vegan artisjok dip

  • 1 blik artisjokharten, uitgelekt en fijngehakt
  • 1 kopje vegan mayonaise
  • 1/2 kopje geraspte vegan parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el citroensap
  • zout en peper naar smaak

Meng de artisjokharten, vegan mayonaise, vegan parmezaanse kaas, knoflook en citroensap in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met groenten, crackers of brood.

 

     12. Vegan guacamole dip

  • 2 avocado’s, gepureerd
  • 1/2 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • sap van 1/2 limoen
  • zout en peper naar smaak

Meng de gepureerde avocado, ui, knoflook, limoensap, zout en peper in een kom. Serveer met groenten, crackers of tortillachips.

     13. Vegan tahin-knoflooksaus

  • 1/4 kopje tahin
  • 1/4 kopje water
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • sap van 1/2 citroen
  • zout en peper naar smaak

Meng de tahin, water, knoflook, citroensap, zout en peper in een kom tot een glad mengsel. Serveer als dipsaus voor groenten, falafel of brood.

     
    14. Vegan cashewkaassaus

  • 1 kopje cashewnoten, geweekt in water gedurende 2 uur en uitgelekt
  • 1/4 kopje edelgistvlokken
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el citroensap
  • 1/2 kopje water
  • zout en peper naar smaak

Meng de cashewnoten, edelgistvlokken, knoflook, citroensap, water, zout en peper in een blender of keukenmachine tot een glad mengsel. Serveer als dipsaus voor groenten, crackers of brood.

     15. Vegan salsa verde

  • 1 kopje verse peterselie, fijngehakt
  • 1/2 kopje verse basilicum, fijngehakt
  • 1/4 kopje kappertjes, uitgelekt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el citroensap
  • 1/2 kopje olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Meng de peterselie, basilicum, kappertjes, knoflook, citroensap, olijfolie, zout en peper in een blender of keukenmachine tot een glad mengsel. Serveer als dipsaus voor groenten, crackers of brood.

     16. Vegan loempia’s

  • 8 loempiavellen
  • 1 kopje fijngesneden kool
  • 1 kopje fijngesneden wortel
  • 1/2 kopje fijngesneden prei
  • 1/2 kopje fijngesneden shiitake paddenstoelen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el sojasaus
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl suiker
  • 1/4 tl zwarte peper

Meng de kool, wortel, prei, shiitake paddenstoelen, knoflook, sojasaus, olijfolie, suiker en zwarte peper in een kom. Laat het mengsel gedurende 30 minuten marineren. Leg een loempiavel op een werkblad. Schep een lepel van het groentenmengsel op het vel en rol strak op. Verhit een pan met olie en bak de loempia’s tot ze goudbruin zijn.

     17. Vegan tempura groenten

  • 1 kopje bloem
  • 1 kopje ijswater
  • 1/2 kopje maïzena
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • groenten naar keuze (bijv. wortels, paprika, broccoli, courgette)
  • olie om te frituren

Meng de bloem, ijswater, maïzena, bakpoeder en zout in een kom tot een glad beslag. Verhit olie in een pan. Dompel de groenten in het beslag en leg ze voorzichtig in de hete olie. Bak de groenten tot ze goudbruin zijn. Serveer warm.

     18. Vegan foie gras met gekonfijte ui

  • 1 kopje cashewnoten, geweekt in water gedurende 2 uur en uitgelekt
  • 1/4 kopje witte misopasta
  • 2 el sojasaus
  • 1 el olijfolie
  • 1/4 kopje ahornsiroop
  • 1/4 kopje witte wijnazijn
  • 1/2 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

Meng de cashewnoten, witte misopasta, sojasaus en olijfolie in een blender of keukenmachine tot een glad mengsel. Verwarm de ahornsiroop en witte wijnazijn in een pan op laag vuur. Voeg de ui en knoflook toe en kook gedurende 10-15 minuten, of tot de ui gekonfijt is. Serveer de foie gras met de gekonfijte ui en stukjes brood.

     
    19. Vegan auberginekaviaar met grissini

  • 2 aubergines, in stukken gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • zout en peper naar smaak
  • grissini om te serveren

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de auberginestukken op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met knoflook, zout en peper. Bak gedurende 20-25 minuten, of tot de aubergine zacht is. Doe de gebakken aubergine, citroensap, zout en peper in een blender of keukenmachine en mix tot een glad mengsel. Serveer met grissini.

     
     20. Vegan gegrilde champignons met truffelolie

  • 8 portobello champignons
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • truffelolie

Verwarm de grill voor op middelhoog vuur. Leg de champignons op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Grill de champignons gedurende 5-7 minuten aan elke kant, of tot ze zacht zijn en grillstrepen hebben. Druppel truffelolie over de champignons voor het serveren.