Vegan bak gerechten
- Vegan appelkruimeltaart
- 200 g bloem
- 100 g suiker
- 100 g plantaardige boter, gesmolten
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 1 kg appels, geschild en in stukjes gesneden
Voor de kruimellaag:
- 150 g bloem
- 75 g suiker
- 75 g plantaardige boter, gesmolten
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, suiker, boter, bakpoeder en kaneel in een kom. Kneed het deeg tot het samenhangt. Druk het deeg in een ingevette taartvorm en verdeel de appels erover. Meng de ingrediënten voor de kruimellaag en verdeel deze over de appels. Bak de taart gedurende 45 minuten, of tot de kruimellaag goudbruin is.
- Vegan chocoladetaart
- 150 g bloem
- 50 g cacaopoeder
- 150 g suiker
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-extract
- 100 ml plantaardige melk
- 100 ml zonnebloemolie
Voor de chocolade ganache:
- 200 g pure chocolade, in stukjes gehakt
- 200 ml plantaardige room
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, cacaopoeder, suiker, bakpoeder, vanille-extract, plantaardige melk en zonnebloemolie in een kom. Roer tot een gladde massa. Giet het beslag in een ingevette taartvorm en bak gedurende 30-35 minuten. Verhit de plantaardige room in een pan tot het begint te borrelen. Haal de pan van het vuur en voeg de stukjes chocolade toe. Roer tot de chocolade is gesmolten. Laat de chocolade ganache iets afkoelen en verdeel het over de taart.
- Vegan cheesecake
- 200 g koekjes (bijvoorbeeld digestive of speculaas), verkruimeld
- 100 g plantaardige boter, gesmolten
- 800 g vegan cream cheese
- 200 g suiker
- 1 tl vanille-extract
- sap van 1 citroen
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de koekkruimels en gesmolten boter in een kom. Druk het mengsel in een ingevette springvorm. Klop de vegan cream cheese, suiker, vanille-extract en citroensap in een andere kom tot een gladde massa. Giet de cheesecakevulling over de koekjesbodem. Bak gedurende 40-45 minuten, of tot de cheesecake stevig is. Laat de cheesecake afkoelen en zet deze vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast. Serveer koud.
4. Vegan appelflapjes
- 2 plakjes vegan bladerdeeg
- 2 appels, geschild en in kleine stukjes gesneden
- 1 el suiker
- 1 tl kaneel
- 1 el maïzena
- 1 el water
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de appels, suiker en kaneel in een kom. Meng de maïzena met het water en voeg dit toe aan het appelmengsel. Roer tot alles goed gemengd is. Leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat. Schep het appelmengsel in het midden van elk plakje en vouw de hoekjes naar binnen, zodat je een driehoekje krijgt. Druk de randjes goed aan. Bak de appelflapjes gedurende 15-20 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin is.
5. Vegan kokosmakronen
- 200 g geraspte kokos
- 100 g suiker
- 60 ml plantaardige melk
- 2 el maïzena
- 1 tl vanille-extract
- snufje zout
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de geraspte kokos, suiker, maïzena, vanille-extract en zout in een kom. Voeg de plantaardige melk toe en roer tot alles goed gemengd is. Schep kleine hoopjes van het kokosmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kokosmakronen gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
6. Vegan frambozenmuffins
- 200 g bloem
- 100 g suiker
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-extract
- snufje zout
- 120 ml plantaardige melk
- 60 ml zonnebloemolie
- 1 el appelazijn
- 125 g frambozen
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, suiker, bakpoeder, vanille-extract en zout in een kom. Voeg de plantaardige melk, zonnebloemolie en appelazijn toe en roer tot alles goed gemengd is. Schep de frambozen voorzichtig door het beslag. Verdeel het beslag over 6 muffinvormpjes en bak gedurende 20-25 minuten, of tot de muffins goudbruin zijn. Laat de muffins iets afkoelen voordat je ze serveert.
7. Vegan vanillecake
- 300 g bloem
- 200 g suiker
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- snufje zout
- 240 ml plantaardige melk
- 80 ml zonnebloemolie
- 2 el appelazijn
- 1 1/2 tl vanille-extract
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en zout in een kom. Voeg de plantaardige melk, zonnebloemolie, appelazijn en vanille-extract toe en roer tot alles goed gemengd is. Vet een bakvorm in met plantaardige boter en bestrooi met bloem. Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake gedurende 30-35 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt. Haal de cake uit de oven en laat deze afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Je kunt de cake eventueel versieren met vegan glazuur, fruit of noten.
8. Vegan chocoladekoekjes
- 200 g bloem
- 100 g suiker
- 100 g plantaardige boter, gesmolten
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1/4 tl zout
- 100 g pure chocolade, in kleine stukjes gehakt
- 60 ml plantaardige melk
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, suiker, boter, bakpoeder, baking soda en zout in een kom. Voeg de chocolade en plantaardige melk toe en roer tot alles goed gemengd is. Schep kleine hoopjes van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets plat. Bak de koekjes gedurende 10-12 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
9. Vegan bananenbrood
- 3 rijpe bananen, geprakt
- 150 g bloem
- 100 g suiker
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1/4 tl zout
- 60 ml plantaardige melk
- 60 ml zonnebloemolie
- 1 tl vanille-extract
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de geprakte bananen, bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en zout in een kom. Voeg de plantaardige melk, zonnebloemolie en vanille-extract toe en roer tot alles goed gemengd is. Giet het beslag in een ingevette bakvorm. Bak het bananenbrood gedurende 45-50 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt. Haal het bananenbrood uit de oven en laat deze afkoelen voordat je hem serveert.
10. Vegan citroen maanzaad muffins
- 200 g bloem
- 100 g suiker
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1/4 tl zout
- 1 el maanzaad
- sap en rasp van 1 citroen
- 120 ml plantaardige melk
- 60 ml zonnebloemolie
- 1 el appelazijn
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda, zout en maanzaad in een kom. Voeg het citroensap, citroenrasp, plantaardige melk, zonnebloemolie en appelazijn toe en roer tot alles goed gemengd is. Schep het beslag in muffinvormpjes en bak de muffins gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin zijn en een tandenstoker er schoon uitkomt. Laat de muffins iets afkoelen voordat je ze serveert.
11. Vegan chocoladecake
- 250 g bloem
- 200 g suiker
- 80 g cacaopoeder
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1/2 tl zout
- 240 ml plantaardige melk
- 120 ml zonnebloemolie
- 2 el appelazijn
- 1 tl vanille-extract
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, suiker, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda en zout in een kom. Voeg de plantaardige melk, zonnebloemolie, appelazijn en vanille-extract toe en roer tot alles goed gemengd is. Vet een bakvorm in met plantaardige boter en bestrooi met bloem. Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake gedurende 40-45 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
12. Vegan appel-kaneelcake
- 250 g bloem
- 200 g suiker
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl zout
- 1 tl kaneel
- 240 ml plantaardige melk
- 120 ml zonnebloemolie
- 2 el appelazijn
- 2 appels, geschild en in stukjes gesneden
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda, zout en kaneel in een kom. Voeg de plantaardige melk, zonnebloemolie en appelazijn toe en roer tot alles goed gemengd is. Schep de appelstukjes door het beslag. Vet een bakvorm in met plantaardige boter en bestrooi met bloem. Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake gedurende 40-45 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
13. Vegan worteltaart
- 250 g bloem
- 200 g suiker
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1/2 tl zout
- 1 tl kaneel
- 120 ml zonnebloemolie
- 2 el appelazijn
- 240 g geraspte wortels
- 80 g gehakte walnoten
Voor het glazuur:
- 100 g vegan roomkaas
- 50 g vegan boter
- 100 g poedersuiker
- 1/2 tl vanille-extract
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda, zout en kaneel in een kom. Voeg de zonnebloemolie en appelazijn toe en roer tot alles goed gemengd is. Schep de geraspte wortels en gehakte walnoten door het beslag. Vet een bakvorm in met plantaardige boter en bestrooi met bloem. Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake gedurende 40-45 minuten
14. Vegan appeltaart met havermoutbodem
- 1 kopje havermout
- 1 kopje amandelmeel
- 1/4 kopje ahornsiroop
- 1/4 kopje gesmolten kokosolie
- 1/2 tl kaneel
- 4 appels, geschild en in dunne plakjes gesneden
- 1 el maïzena
- 1 tl kaneel
- 1/4 kopje ahornsiroop
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de havermout, amandelmeel, ahornsiroop, gesmolten kokosolie en kaneel in een kom. Druk het mengsel in een ingevette taartvorm en bak gedurende 10-12 minuten, of tot het lichtjes bruin is. Meng de appels, maïzena, kaneel en ahornsiroop in een kom. Leg het appelmengsel op de havermoutbodem. Bak de taart gedurende 35-40 minuten, of tot de appels zacht zijn.
15. Vegan bessen- en amandeltaart
- 1 kopje amandelmeel
- 1 kopje volkorenmeel
- 1/4 kopje ahornsiroop
- 1/4 kopje gesmolten kokosolie
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1 kopje gemengde bessen (bijvoorbeeld frambozen, blauwe bessen, aardbeien)
- 1/4 kopje gehakte amandelen
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de amandelmeel, volkorenmeel, ahornsiroop, gesmolten kokosolie, vanille-extract, bakpoeder en zout in een kom. Druk het mengsel in een ingevette taartvorm en bak gedurende 10-12 minuten, of tot het lichtjes bruin is. Verdeel de bessen over de taartbodem en bestrooi met gehakte amandelen. Bak de taart gedurende 25-30 minuten, of tot de bessen zacht zijn en de amandelen goudbruin zijn.
Vegan Hartige Taarten / Quiches
- Vegan quiche met spinazie en tomaat
- 1 taartbodem (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
- 500 g verse spinazie
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 tomaten, in dunne plakjes gesneden
- 1/2 kopje zijden tofu
- 1/4 kopje edelgistvlokken
- 1 tl gedroogde oregano
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl zwarte peper
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de taartbodem blind gedurende 10-15 minuten. Verhit wat olie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de spinazie toe en roerbak tot de spinazie geslonken is. Laat het overtollige vocht uitlekken en leg de spinazie op de bodem van de taartbodem. Leg de tomatenplakjes er bovenop. Meng de zijden tofu, edelgistvlokken, oregano, zout en peper in een kom en schep dit mengsel over de tomaten. Bak de quiche gedurende 30-35 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.
- Vegan hartige taart met champignons en tijm
- 1 taartbodem (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
- 500 g champignons, in plakjes gesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2 kopje zijden tofu
- 1/4 kopje edelgistvlokken
- 1 el verse tijmblaadjes
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl zwarte peper
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de taartbodem blind gedurende 10-15 minuten. Verhit wat olie in een pan en bak de champignons, ui en knoflook tot ze zacht zijn. Laat het overtollige vocht uitlekken en leg de champignons op de bodem van de taartbodem. Meng de zijden tofu, edelgistvlokken, tijmblaadjes, zout en peper in een kom en schep dit mengsel over de champignons. Bak de hartige taart gedurende 30-35 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.
3. Vegan quiche met prei en champignons
- 1 taartbodem (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
- 2 preien, in dunne ringen gesneden
- 200 g champignons, in plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el edelgistvlokken
- 1 el maïzena
- 240 ml plantaardige melk
- zout en peper naar smaak
- olijfolie
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de taartbodem gedurende 10 minuten in de oven. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de prei en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de champignons toe en bak tot ze zacht zijn. Meng de edelgistvlokken en maïzena in een kom. Voeg de plantaardige melk toe en roer tot alles goed gemengd is. Voeg dit mengsel toe aan de pan met prei en champignons. Roer tot alles goed gemengd is en breng op smaak met zout en peper. Schep het prei-champignonmengsel in de taartbodem. Bak de quiche gedurende 30-35 minuten, of tot de vulling stevig is.